24
- Conform cifrelor publicate in aceasta dimineata de Institutul National de Statistica (INS), vanzarile cu amanuntul (un indicator de referinta pentru consumul privat, principala componenta a PIB din perspectiva cererii) s-au contractat cu 1,0% fata de luna precedenta in februarie.
- Toate componentele principale au inregistrat scaderi, remarcandu-se diminuarea vanzarilor de produse alimentare/bauturi/tutun cu 1,9% fata de luna precedenta.
- In acelasi timp, vanzarile de carburanti si cele de bunuri nealimentare s-au redus cu 0,6%, respectiv 0,1% fata de luna anterioara.
- Ritmul anual al vanzarilor cu amanuntul a decelerat de la 4,5% in ianuarie la 1,1% in februarie, cel mai slab nivel din decembrie 2023.
- Se observa contractia vanzarilor de produse alimentare/bauturi/tutun pentru a treia luna consecutiv in februarie, cu un ritm anual in crestere la 4,0%, cea mai severa scadere din aprilie 2020 (momentul declansarii pandemiei de coronavirus).
- Vanzarile de bunuri nealimentare au decelerat de la 7,3% in ianuarie la 4,3% in februarie, cel mai lent ritm din decembrie 2023.
- Nu in ultimul rand, vanzarile de carburanti au crescut cu doar 3,3% an/an in februarie, cea mai slaba performanta din noiembrie 2024.
- Astfel, in perioada ianuarie-februarie 2025, vanzarile cu amanuntul au crescut in medie cu 2,8% an/an, pe fondul cresterii semnificative a salariilor reale in trimestrele anterioare (reflectata in graficul din dreapta), contrabalansata insa de intensificarea perceptiei de risc, cu impact asupra ratei de economisire.
- Pe de o parte, vanzarile de carburanti si cele de bunuri nealimentare au crescut cu 5,7% an/an, respectiv 5,8% an/an.
- Pe de alta parte, vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun s-au contractat cu 2,3% an/an in ian-feb 2025.
- Opinia noastra: incetinirea ritmului anual al vanzarilor cu amanuntul in februarie este in linie cu scenariul nostru macroeconomic de baza, potrivit caruia consumul privat (principala componenta a PIB) ar urma sa decelereze de la 5,9% an/an in 2024 la 2,3% an/an in 2025. Acest scenariu este sustinut de mai multi factori, printre care consolidarea fiscala si persistenta perceptiei de risc la niveluri ridicate, cu impact asupra ratei de economisire (aflata in 2024 deja la cel mai inalt nivel din 2020), climatului investitional si, implicit, asupra pietei muncii. In plus, mentionam ca acest scenariu va fi actualizat in cursul acestei luni, prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare (interne si externe), inclusiv deciziile recente in materie de politica comerciala din SUA | NEUTRU