Productia industriala a crescut cu 2,0% L/L, dar a scazut cu 2,5% A/A in ianuarie | NEUTRU

by cristian.popescu

Productia industriala a revenit pe crestere in ianuarie, cu un avans de 2,0% L/L | NEUTRU

Cifrele publicate in aceasta dimineata de Institutul National de Statistica (INS) arata revenirea productiei industriale in ianuarie, volumul crescand cu 2,0% L/L (dupa contractia de 1,2% L/L in decembrie), cel mai puternic ritm din iunie 2024. Aceasta evolutie a fost determinata de revenirea sectorului manufacturier, in crestere cu 2,0% L/L. Sectorul energie & utilitati si cel de extractie miniera au avansat cu ritmuri lunare de 0,7%, respectiv 1,6%.

In termeni anuali, volumul productiei industriale s-a contractat cu 2,5% in ianuarie, pe fondul scaderii sectorului manufacturier cu 2,3% si al sectorului energie & utilitati cu 4,8%. Pe de alta parte, extractia miniera a crescut cu 1,1% A/A in ianuarie. Cresterea volumului productiei de bunuri de capital pentru a doua luna consecutiv in ianuarie (cu 1,8% A/A) exprima perspective pentru o imbunatatire graduala a investitiilor in economie in lunile urmatoare, dupa contractia severa din ultimul trimestru al anului 2024. Se remarca avansul volumului productiei in industria farmaceutica cu 21,3% A/A in ianuarie. Pe de alta parte, productia in industria textila s-a contractat cu 24,9% A/A la inceputul anului 2025.

Opinia noastra: Conform estimarilor noastre econometrice, ritmul anual al volumului productiei industriale s-a situat peste potential pentru a saptea luna consecutiv in ianuarie. Aceasta evolutie exprima perspective pentru redresarea productiei industriale in lunile urmatoare, dupa ce volumul s-a contractat timp de trei ani la rand. In scenariul nostru macroeconomic de baza, recent revizuit, formarea bruta de capital fix in Romania ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 3,1% in 2025, 3,3% in 2026 si 3,5% in 2027, dupa contractia de 1,7% in 2024. Acest scenariu este sustinut de mai multi factori, inclusiv schimbarile recente in politica industriala a UE (cu accent pe militarizare) si continuarea programelor de dezvoltare a infrastructurii critice in Romania | NEUTRU